To bakterie powodują, że czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób układu krążenia

30 grudnia 2021, 11:25

Dieta bogata w czerwone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Na łamach Nature Microbiology ukazał się właśnie artykuł, którego autorzy opisali, jak bakterie obecne w naszych jelitach zamieniają składniki czerwonego mięsa w związki szkodliwe dla zdrowia.



autor: Lotushead

Utyli przez kanapę

9 marca 2007, 09:01

Naukowcy z University of New Hampshire uważają, że w genezie otyłości związki chemiczne obecne w wielu artykułach codziennego użytku odgrywają nie mniejszą rolę niż ćwiczenia oraz dieta, a właściwie ich brak. Chodzi tu o substancje opóźniające zapłon tapicerowanych mebli, dywanów, komputerów, suszarek czy kuchenek mikrofalowych.


Prototyp mówiących paneli.zdjęcie: Tau Ceramica

Przyjaciel, który Cię przypilnuje

7 lutego 2008, 01:34

Moda na zdrowy styl życia stała się dobrym źródłem dochodów dla producentów "specjalnej" żywności, sprzętu do ćwiczeń oraz wszelkich pomiarów (masy, tętna, ciśnienia, tkanki tłuszczowej...). Na nic jednak ćwiczenia i ważenia, jeśli np. zaczniemy się objadać w środku nocy. Tutaj swojej szansy szuka hiszpański producent ceramiki, firma Tau Cerámica. Zaprezentowała ona prototypy paneli podłogowych, które potrafią... pouczać osoby stojące przed lodówką.


Jaja - samo zdrowie!

24 kwietnia 2009, 04:21

O korzystnym wpływie konsumpcji jaj na zdrowie człowieka mówi się ostatnio coraz więcej. Podczas odbywającej się w Nowym Orleanie konferencji Experimental Biology 2009 badacze z Uniwersytetu Connecticut oraz firmy Exponent przedstawili wyniki swoich badań na ten temat.


Niebezpieczny bezruch przed telewizorem

12 stycznia 2010, 11:02

Podczas kilkuletnich badań australijscy i francuscy naukowcy zauważyli, że im więcej ktoś ogląda telewizji, tym wcześniej umiera. Każda dodatkowa godzina spędzona przed srebrnym ekranem zwiększała jednostkowe ryzyko przedwczesnego zgonu (Circulation).


Wyciąg z kory sosny nie obniża ciśnienia

28 września 2010, 12:41

Wyciąg z kory sosny nie obniża ciśnienia krwi ani nie powoduje spadku zagrożenia ze strony innych czynników ryzyka chorób serca. Dr Randall Stafford ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Stanforda podkreśla, że wyniki 12-tygodniowego studium dołączają do coraz większej puli dowodów, że suplementy w postaci przeciwutleniaczy nie poprawiają funkcji serca (Archives of Internal Medicine).


Melasa ogranicza wchłanianie kalorii

12 lipca 2011, 09:42

Dodatek melasy pozwala ograniczyć szkodliwość wysokotłuszczowej diety. Dochodzi m.in. do spadku wagi. Na razie przeprowadzono badania na zwierzętach, ale już na przyszły rok zaplanowano testy kliniczne z udziałem ludzi.


Tragiczne skutki latania na gazie

25 maja 2012, 16:22

Dieta jemiołuszek cedrowych (Bombycilla cedrorum) składa się w ok. 84% z owoców. Tym samym ewolucja sprowadziła je na manowce, bo po przejedzeniu przejrzałymi jagodami pieprzu brazylijskiego (Schinus terebinthifolius), które fermentując, wytworzyły dużo etanolu, w latach 2005-2007 całe stada tych ptaków rozbijały się o płoty, okna czy płyty z pleksi.


Ćwiczenia podnoszą poziom THC we krwi

11 września 2013, 14:00

Ćwiczenia wykonywane dzień po paleniu marihuany mogą na tyle podnieść poziom tetrahydrokannabinolu we krwi, że testy wskażą na THC-pozytywność.


Mutantom niestraszna wysokocukrowa dieta

7 października 2014, 11:49

Pracując z nicieniami Caenorhabditis elegans, zespół Seana Currana z Uniwersytetu Południowej Kalifornii wpadł na trop szlaku genetycznego, który pozwala obejść, a właściwie zahamować wpływ wysokocukrowej diety na przyrost wagi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy